La data de 21 martie a avut loc a șasea ediție a Conferinței Ecvestre din Secuime, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. În cadrul conferinței au fost dezbătute mai multe subiecte importante legate de cai, precum: rasele, creșterea acestora în Europa, cunoștințe generale legate de igiena orală a cailor, sănătatea animalelor, informații de formare profesională. Borsó Béla din Ungaria a prezentat școala de echitație, care a fost fondată și este condusă de familia lui. La eveniment a fost prezent și magazinul de echitație EQUITANA.
„Cele trei judete care au organizat împreună acest eveniment sunt Covasna, Harghita și Mureș, în fiecare an având loc în diferitele localități ale Ținutului Secuiesc”, a susținut în prezentarea sa Jankovits Ferenc, din partea inițiatorilor conferinței.
Rasele nonius, gidran, furioso-north star, shagya arab, kisbéri félvér, lipițan și huțul au fost prezentate de inginerul agronom dr. Mihók Sándor, profesor al Universității din Debrecen. Profesorul a vorbit despre evoluția acestor rase, despre pierderea animalelor în al II-lea război mondial și despre recuperarea și creșterea cailor după război.
„Rasa Shagya arab este populară la nivel internațional, iar rasa gidran, dacă i se asigură tratament corespunzător compensează prin rezultate constante, la fel ca și rasa kisbéri félvér. Caii din rasa nonius reprezintă eleganța și sunt ideali pentru conducerea atelajului”, a prezentat dr. Mihók Sándor.
Profesorul a mai precizat că salvarea raselor trebuie să aibă un rol important în păstrarea tradițiilor.
Dr. Hecker Walter - profesor universitar, a vorbit despre creșterea cailor în Europa, subliniind și el efectele negative ale războiului mondial al II-lea. Dumnealui a vorbit și despre diferențele dintre cai de sport și cei de muncă. „Pentru o performanță bună, călăria trebuie începută la vârsta de 6-8 ani pe ponei, deoarece copiii stau mai sigur pe cai mai mici”, a completat profesorul.
Despre importanța igienei orale a cailor a ținut o prezentare medicul veterinar dr. Jakab Szilárd din Zetea, iar dr. Osváth Áron, medic veterinar din Cristuru Secuiesc a vorbit despre anatomia cailor, despre importanța vaccinării și a deparazitării, prezentând și principalele medicamente care trebuiesc ținute permanent în grajd.
Lipsa educaţiei de specialitate a fost nuanţată de Kelemen Melinda, în prezentarea sa despre fostele școli ecvestre renumite din țară. În România funcționează numeroase herghelii, este în dezvoltare turismul și sportul ecvestru, de aceea este nevoie de organizarea cursurilor de specializare, dar momentan pentru aceasta sistemul de învățământ este nefavorabil. Borsó Béla din Ungaria a prezentat școala ecvestră Epona, care a fost înființată și este condusă de familia lui.
Participanții conferinței au ascultat prezentări interesante și au primit sfaturi utile în legătură cu îngrijirea cailor.