Váncsa Jenő în valea Bábolna lângă satul Angheluş cultivă terenuri agricole arendate şi proprii pe o suprafaţă de aproape 120 de hectare. Bábolna este un șanț abrupt, la 9 km de Sfântu Gheorghe, care a găzduit fosta fermă de vulpi. Între timp, ferma de vulpi s-a desfiinţat, terenurile au fost supuse agricultrii, au fost construite zonele de parcare, depozite, ateliere de lucru, clădiri agricole și grajduri pentru depozitarea fânului. În acest mediu ne întâmpină domiciliul familial al proprietarului Váncsa Jenő, înconjurat de un lac de agrement, pajiști mari, pășuni și terenuri arabile bine întreţinute.
Veniturile din afacerile bine gestionate ale d-lui. Váncsa sunt reinvestite în creşterea animalelor de rasă şi în sportul ecvestru. Proprietarul este sprijinit în afacerea fermieră de oameni de specialitate, astfel el combină în mod sănătos technologia tradiţională agricolă cu cea modernă. Ferma produce în întregime furajele necesare pentru animalele găzduite. Pe lângă lucernă, pe terenurile agricole se cultivă ovăz, orz, secară și alte plante furajere.
Expertiza și dragostea pentru animale a fermierului este indicată de cei cincizeci de cai lipițani, care, la prima vedere, impresionează orice vizitator. Caii de montă de rasă lipițană sunt de renume naţional şi internaţional. Ferma deţine 22 de iepe lipițan, jumătate din acestea provin de la ferma Kincsem, Tápiószentmárton, Ungaria. Caii de montă provin din liniile Napolitan, Tulip și Pluto de la Făgăraş. După spusele proprietaruluiVáncsa, caii sunt schimbaţi în mod regulat pentru actualizarea liniei genealogice. Stocul mânjilor lipițani, care se încadrează cu vârsta între 1 şi 2 ani, în acest an va creşte semnificativ. Armăsarii de reproducere ai fermei au luat parte la o serie de prezentări organizate în diferite judeţe ale ţării. Conducători de atelaje de renume din Ungaria, cum ar fi Lázár Zoltán sau Dobrovitz József, de asemenea, au vizitat ferma, ne-a povestit Váncsa Jenő, proprietarul fermei.
La profesionismul creșterii cailor contribuie şi vastele pășuni, unde turma de cai petrece cea mai mare parte a timpului. Armăsarii sunt şi participanţii regulari ai concursurilor de atelaje timp de cinci ani. Participarea la concursuri a fost iniţiată de către fiul lui Váncsa Jenő, dar cu timpul şi tatăl său a devenit un iubitor al concursurilor de atelaje. La nivel național cu trăsura lui Váncsa Jenő ne-am întâlnit la concursurile de atelaje organizate la Târgu Mureș, la Cefa, la Beclean, la Gheorgheni, dar sunt prezenţi şi la multe competiţii neoficiale.
În acest an vor participa la Campionatul Mondial de Atelaje (Jocuri Mondiale Ecvestre JME) organizat în Caen Franţa, cu Bodó Zoltán.
Printre planurile de viitor ale fermei Váncsa putem aminti construirea unei pensiuni agroturistice și a unui manej acoperit cu ajutorul căruia vor putea derula activitățile ecvestre pe tot parcursul anului. În plus, ferma construieşte un teren de obstacole pentru concursurile de conducere atelaje la nivel local.
Contact Ferma Váncsa, Angheluş, județul Covasna Tel: 0726233711 Sursă poze: Equitana