În perioada 21-27.08.2017, la Göteborg, Suedia, are loc Campionatul European Ecvestru, fiind inclusă și proba de Para-Dresaj.
Nu poate exista o dovadă mai mare de conexiune, încredere și comunicare între cal și călăreț ca la Para- Dresajul Ecvestru.
Marea Britanie s-a întors acasă cu 6 medalii de aur din 11. Anul acesta, medaliatei cu aur, Sophie Wells, care concurează în cel de-al noulea campionat, i s-au alăturat Suzanna Hext, Natasha Adkinson și Julie Payne. Debutanta Suzanna Hext a câșigat 3 medalii de aur împreună cu Abira. Hext afirmă "Să vin la primul meu campionat este enorm, dar să câștig trei medalii de aur este o nebunie!"
Cel mai tânar competitor din campionat, danezul Tobias Joergensen cu Bruunhiolms Caribian a obținut medalia de bronz.
Marea Britanie este campioana de necontestat la Para dresaj. Marea Britanie și-a menținut recordul de echipă de neînvins la fiecare joc paralimpic, atât european, cât și mondial încă din anul 1996. Nu este un lucru rău pentru o mică insulă cu o populație de 65 de milioane de locuitori dintre care 10 milioane sunt cu dizabilități.
Potrivit managerului de performanță pentru para-dresajul ecvestru, Sarah Armstrong, succesul se limitează la două lucruri: multă muncă și susținerea puternică oferită de asociația Riding for the Disabled. "Suntem foarte norocoși că avem de partea noastră Asociația Riding for the Disabled. Este un lucru unic. De asemenea, avem o serie de programe de instruire care ne ajută să ne descoperim talentul oamenilor și să ajutăm călăreții cu dizabilități să meargă la terapie ecvestră pentru a putea deveni atlet. Există spirit de echipă și camaraderie în toate sporturile, dar în para-sport este cu totul diferit. Să faci un para călăreț să aibă echilibru este o muncă de echipă deoarece nu pot face lucrul acesta singuri. Unii atleți au nevoie de îngrijiri suplimentare pentru a se putea urca pe cal. Au nevoie de cărucior și de scaun și tot echipamentul trebuie să ajungă din puctul A în punctul B", afirmă Sarah Armstrong.
Sarah are ani de experiență în a se asigura că fiecare detaliu este pus la punct pentru a obține performanța. "În para dresaj totul este despre detalii. Limitele sunt atât de înguste încât fiecare procent din punctaj face diferența între a câștiga sau nu o medalie, iar performanța calului și a călărețului depinde de pregătirea detaliilor."
Sarah Armstrong afirmă : " Atunci când para atleții se află în zona de concurs au o privire de oțel care spune: Pot să o fac și o voi zdrobi! Acest fapt este întânit la toate disciplinele sportive, dar consider că para atleții au caractere foarte puternice. Etosul lor il constituie faptul că dizabilitatea lor nu îi va înfrange și vor să arate lumii întregi cât sunt de buni."
[ngg_images gallery_ids="229" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]
Sursa articol și fotografii:FEI