Partea a II-a: Potcovirea calului de concurs
Este bine de știut că există și potcovari specializați pe anumite discipline sportive cu cai. Astfel că, unghiurile, modul de curățare, tipul de potcoavă şi unitatea de timp între două potcoviri sunt repere fluctuante de la disciplină la disciplină.
În concluzie, este necesară colaborarea cu un potcovar specializat în potcovirea cailor din disciplina pe care o practicați. Preocuparea dumneavoastră față de această activitate prelungește sau scurtează viața competițională a calului dumneavoastră. În acest sens, prezentăm ca exemplu, un cal de sărituri peste obstacole are nevoie de potcovire la 6-7 săptămâni, iar orice modificare de unghi adusă de întârzierea potcovitului poate avea influențe negative asupra performanțelor sportive ale calului dumneavoastră. Potcovarul trebuie să fie experimentat, iar perseverenţa și punctualitatea acestuia este foarte importantă pentru sănătatea calului dumneavoastră!
Cum recunoaştem un potcovar profesionist ?
Are întotdeauna trei entități la care se raportează înainte să se apuce de lucru – CĂLĂREȚUL, VETERINARUL şi CALUL.
Un potcovar profesionist procedează în felul următor: plimbă calul la mână înainte de a se apuca de lucru, măsoară unghiurile înainte și după curățarea ongloanelor (copită care acoperă complet ultima falangă a fiecărui deget), notează întotdeauna într-o agendă unghiurile precum și câteva particularități la fiecare cal. La sfârșitul manoperei plimbă calul la pas, apoi la trap, privindu-l din faţă și din spate.
Dr. Ştefan Răileanu
Cercetător ştiinţific gr. III în cadrul
Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea