Domeniul hipoterapiei este unul foarte căutat și în plină dezvoltare în țara noastră, iar în acest articol dna dr. Erika Weisz ne va prezenta aria de activitate a hipoterapiei din punctul dânsei de vedere.
Ce v-a determinat să deveniți hipoterapeut?
În 2008 am urmat o practică în Roma unde am aflat pentru prima dată de acest tip de terapie de la o tânără cu tertrapareză spastică. Fiind recent intrată în lumea cailor mi se părea extrem de greu acest sport și consideram de-a dreptul imposibil ca o persoana cu dizabilitate să poată urca pe un cal, însă întrebând mai multe am aflat că hipoterapia nu este echitație, ci este o formă de recuperare medicală cu efecte atât la nivel fizic cât și psihic. Acela a fost momentul în care am realizat că hipoterapia ar împleti perfect dragostea pentru animale (în special pentru cai) cu pasiunea de a ajuta oamenii în drumul lor spre o viață normală.
Ce este terapia cu ajutorul calului și căror persoane le este adresat acest tip de terapie?
Hipoterapia, fiind o metodă de reabilitare medicală globală, se adresează persoanelor cu dizabilități fizice, psihice sau psihomotorii, dar și persoanelor care trec printr-un episod traumatic (depresie, prelucrarea abuzului, etc) și au nevoie de susținere. Echipa de terapie este formată din terapeut, cal și personal auxilar. Terapeutul, care este absolvent al unei facultăți de reabilitare fizică sau psihică (kinetoterapie, psihologie, psihopedagogie, psihopedagogie specială, etc) trebuie să aibă și o specializare în hipoterapie și să cunoască foarte bine “instrumentul medical” utilizat: calul. Calul trebuie să fie sănătos, să aibă anumite caracateristici fizice și să fie pregătit în mod corespunzător pentru această muncă. Personalul auxiliar este absolut indispensabil în cadrul ședințelor de hipoterapie: el reglează pasul calului, îl conduce conform indicațiilor terapeutului și participă astfel activ la procesul terapeutic.
Cum a luat ființă Asociația HorsEmotion?
Asociatia HorsEmotion are doua ramuri principale de activitate: hipoterapia și dresajul natural. Estella și Cristian Breban, având un cal dificil au invățat în Elveția metoda dresajului natural prin care au reabilitat cai considerați foarte dificili. Prin această metodă și-au pregătit caii de terapie și astfel s-a născut visul comun: un centru în care oamenii să ajute caii, iar aceștia la rândul lor să ajute alți oameni. Noi considerăm că un cal poate fi mult mai mult decât un animal de muncă sau un partener de competiție: pregătit în mod corespunzător poate fi aliatul perfect.
Care sunt planurile dvs de viitor în domeniul hipoterapiei?
Dorim să ne extindem echipa de terapie și să profesionalizăm serviciile. Pe lângă ședințele individuale de hipoterapie, oferim și activități educative și recreative pentru copii, ateliere de dezvoltare emotională pentru tineri precum și workshopuri pentru voluntarii noștri. Pe viitor vom oferi cursuri de pregătire în domeniul terapiei, dar și cursuri de dresaj natural și pregătirea cailor pentru terapie.
Cum arată o zi din viața dvs. de hipoterapeut?
În momentul de față lucrez și ca medic rezident, ca atare programul meu este puțin mai încărcat. De dimineață sunt la cabinet, la ora prânzului încep ședințele individuale de hipoterapie, iar după ora 19 mai am program de evaluări și reevăluari ale beneficiarilor de hipoterapie. De anul viitor voi putea să mă dedic în totalitate hipoterapiei și proiectelor educative și recreative din cadrul ONG-ului.
Care este cea mai mare implinire a dvs in acest domeniu?
Împliniri sunt multe în acest domeniu. Fie că începe un copil să meargă, să vorbească sau doar să zâmbească, eu mă bucur chiar și de cel mai mic progres al fiecărui copil care vine la cai. Totuși, cea mai mare satisfacție o am atunci când vad că un copil își despășește teama și reușește lucruri pe care nici el nu spera să le reușească. Acea sclipire din ochii copiilor este cea mai mare răsplată pentru mine.
Sursa foto: Dr. Erika Weisz