Rezultatele studiului efectuat în cadrul proiectului "Sunt special și merit un terapeut special", derulat de HorsEmotion din Timișoara și susținut de MOL România și Fundația Pentru Comunitate, au fost prezentate la Verona la cea mai mare expoziție din Italia în domeniul ecvestru. În cadrul expoziției (http://www.fieracavalli.it/), care a avut loc în perioada 6-9 noiembrie 2014 cu peste 150.000 de vizitatori, Asociația Italiană de Hipoterapie ANIRE (http://www.cnranire.com/) a organizat un seminar internațional de hipoterapie în care accentul a fost pus pe studiile științifice din domeniu, invitați fiind și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Cu această ocazie, reprezentanta Asociației HorsEmotion (http://www.horsemotion.ro), dr. Erika Cristina Kempf, medic și fiziokinetoterapeut, specialist în hipoterapie, a susținut o lucrare despre dezvoltarea autonomiei la copiii cu diverse dizabilități, prezentând modul de lucru și rezultatele studiului efectuat în cadrul proiectului "Sunt special și merit un terapeut special". Cu această ocazie, am vorbit cu dr. Erika Cristina Kempf despre experiențele dobândite la seminar:
-Am fost la Verona la cea mai mare expoziție din domeniu ecvestru din Italia, expoziție desfășurată pe o suprafață de peste 10 ha și cu peste 150.000 de vizitatori. Conferința s-a adresat medicilor și terapeuților, accentul punându-se pe cercetarea științifică în domeniul reabilitării ecvestre.
De când vă ocupați de cai și terapie?
Călăria de agrement am început-o în urmă cu 9 ani, însă specializarea în reabilitarea ecvestră am urmat-o ca fiziokinetoterapeut în urmă cu 2 ani. Activitatea terapeutică în România am început-o în luna august 2012 cu doi beneficiari, iar în prezent lucrez cu peste 35 de copii cu dizabilități neuromotorii, psihomotorii, psihiatrice și asociate.
Când s-a desfășurat proiectul "Sunt special și merit un terapeut special"?
"Sunt special și merit un terapeut special" a fost un proiect susținut de MOL România și Fundația Pentru Comunitate, prin care 11 copii au beneficiat de terapie gratuită, iar peste 100 de părinți care au participat la conferința CHILD CARE, au aflat informații noi despre îngrijirea propriilor copii. Acest proiect s-a desfășurat în perioada 15.12.2013-30.08.2014.
Care sunt rezultatele cele mai importante ale studiului efectuat în cadrul proiectului?
Pentru evaluarea progreselor s-a folosit scala FIM (Functional Independence Measure) pentru măsurarea autonomiei, dar s-a luat în considerare și feedback-ul medicului curant și testimonialul părintelui. Printre cele mai importante rezultate din punct de vedere psihic se numără creșterea autostimei, sporirea răbdării și a concentrării, ameliorarea autocontrolului și al organizării temporalo-spațiale, precum și a gândirii logice. Din punct de vedere fizic s-a îmbunătățit semnificativ echilibrul, s-a reglat tonusul muscular, s-a îmbunătățit postura corpului și motricitatea fină și grosieră a mâinilor, precum și a mersului.
Cu ce experiențe ați venit acasă de la seminarul internațional de hipoterapie? După părerea dumneavoastră, de ce sunt importante întâlnirile acestea?
M-am bucurat în mod deosebit că am putut participa la acest seminar de educație medicală continuă, fiindcă și eu ca medic și fiziokinetoterapeut am avut multe de învățat. În primul rând am rămas plăcut surprinsă de specificitatea cercetărilor făcute și despre acuratețea modului de lucru. M-am întors cu dorința de a mă ridica la acest nivel și din punct de vedere al cercetărilor științifice în domeniu și de a arăta ca și în România există o diferență între reabilitare ecvestră și plimbare călare pentru copiii cu dizabilități. Consider că și copiii din România merită să beneficieze de servicii terapeutice de calitate, motiv pentru care o să merg în continuare la Asociația Națională Italiană de Reabilitare Ecvestră (ANIRE) pentru a urma cursuri noi și a afla ultimele noutăți în domeniu.
Ce planuri aveți în domeniu?
În zilele acestea ne mutăm la centrul nostru de dresaj natural și hipoterapie, singurul centru care îmbină aceste două ramuri ale activității ecvestre. Va fi singurul centru de hipoterapie din partea de vest a țării și singurul centru din toată țara care dispune de un manej închis, unde copiii cu dizabilități pot beneficia de terapie indiferent de condițiile meteo. De altfel ne dorim în anul următor să beneficiem și de sponsorizări care să susțină terapia copiilor, ne dorim să organizăm evenimente pentru copiii cu dizabilități, evenimente care să faciliteze integrarea socială pentru părinți, precum și organizarea de cursuri de dresaj natural pentru copii și adulți sănătoși. Ne dorim și schimburi de experiență cu organizații de profil din țară și mai ales din străinătate, fiindcă dintr-o astfel de întâlnire avem numai de câștigat atât noi, cât și beneficiarii serviciilor noastre.